Home Forums Linksom – Werk & Inkomen De ICT revolutie en het onvermogen van de overheid en de politiek

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gerard van Oosterhout 4 jaren, 9 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1084

  De recente debacles bij de SVB met het Persoonsgebonden Budget PGB en het mislukte Multi Regelingen Systeem MRS tonen aan dat het de overheid niet lukt om sturing te geven aan het gebruik van ICT om uitvoerings processen van de overheid te realiseren waarbij computertechnologie ingezet wordt. De comissie Elias heeft og diverse andere voorbeelden onderzocht, maar deze twee zaken zouden er zondermeer aan toegevoegd kunnen worden. Ook de tweede kamer is volledig onmachtig om haar primaire taak als controleur uit te oefenen.

  Oorzaken zijn onder andere:
  gebrek aan technische kennis bij het gros van de bestuurders en politici, ze hebben geen idee waarover het gaat als het over grootschalige ICT gaat en komen in het beste geval niet verder dan een vergelijking met hun eigen laptop die af en toe ook kuren heeft.

  Dominantie van juridische en ekonomische belangen in het realiseren van ICT, de sector is grotendeels in handen van juristen en zakelijk opererende managers die veelal ook zeer weinig idee hebben waarover de technieken gaan of wat het doel is

  vergaande bureaucratie bij de uitvoeringsorganen

  suboptimalisatie van doelen, het gaat er om of bepaalde afgesproken doelen gehaald worden (Service Level Agreements SLA) maar dat het eindresultaat flopt maakt niet uit, want de SLA is gehaald)

  Vergaande arbeidsdeling, iederonderdeel van het IT proces is verdeeld aan eigen afdelingen/specialisaties, die allemaal via formele kanalen moeten werken waardoor het grootste dele van het werk verzandt in veelal nutteloze adminstratie voor de managersklasse

  complexiteit van de techniek en grote boptsende commerciele belangen in een snel veranderende techniek

  Hieronder een reactie die ik schreef op de PvdA website over de PGB en die door de redactie is geweigerd:

  Wat betreft je opmerking over politieke beslissingen nemen zonder rekening te houden met uitvoerbaarheid en techniek ben ik het volledig met je eens. In de IT geldt de wet van Moore, simpelweg: iedere twee jaar verdubbelt ongeveer het aantal mogelijke verwerkingen van de processoren. Probleem met COBOL is dat deze taal middels een compiler omgezet moet worden in machineinstructies en dat dat hardwareafhankelijk is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld JAVA, dat platformonafhankelijk is. Gevolg is dat je vast zit aan het Mainframe van een bepaalde leverancier met een uiterst onzekere toekomst, volgens sommigen (ik) heeft dit helemaal geen toekomst meer, maar in elk geval ben je niet in staat mee te gaan met Moore's law. Daarnaast zijn er nauwelijks mensen te vinden die hier nog kennis van hebben. Daarnaast geldt dat voor monitoring, beheer, hoge beschikbaarheid, clustering, integratie met andere systemen , backup dat dat allerlei comlicaties meebrengt en sommige dingen gewoon niet kunnen. De konsekwentie van het mislukken van het MRS is dus dat de kosten hiervan vele malen hoger zijn dan wat door Klijnsma aan de kamer is meegedeeld. Dat Klijnsma minimaal een nul vergeten is wordt toegelicht in het toonaangevende blad "computable" http://www.computable.nl/artik.... Ik denk dat zelfs deze schatting van de osten nog veel te laag is als je bijv ook de kosten van cursussen , achterstallige investeringen in de oude COBOL infrastructuur meeneemt kom je nog veel hoger uit.

  http://www.computable.nl/artikel/opinie/outsourcing/5168040/1276946/svb-brand-in-het-ecosysteem.html

  #1087

  http://www.pvda.nl/berichten/2015/06/Grip+op+je+eigen+zorg+en+leven+met+het+PGB
  Hier is de diskussie te vinden op de website van de PvdA, bovenstaande was een reaktie op de bijdage van tonny en wimdebok:
  Discussie op Partij van de Arbeid • 30 comments

  Grip op je eigen zorg en leven met het PGB

  maurits groenenberg > wimdebok • 15 dagen geleden In afwachting

  Wat betreft je opmerking over politieke beslissingen nemen zonder rekening te houden met uitvoerbaarheid en techniek ben ik het volledig met je eens…..enz zie boven voor het geweigerde citaat.

  #1089

  ICT uit de Oude Doos

  In 1975 volgde ik gedurende een half jaar een technische opleiding computer system 10 van de toenmalige firma Singer-Friden. Er was een groot systeem verkocht aan een firma die in onderdelen handelde en tot dan toe met factureer en boekhoudmachines van Friden de administratie zelf bijhield. Omdat er voor de SYS10 alleen machinetaal en een compiler beschikbaar waren en er nog geen enkel programma bestond voor de boekhoud en administratie werkzaamheden , werd er uitvoerig vergaderd wat er allemaal ontwikkeld zou moeten worden voor die diverse werkzaamheden. Omdat er nog niet veel programmeurs te vinden waren binnen het bedrijf besloot men het ontwikkelen van programma’s uit te besteden aan een of ander Belgisch bedrijf. Het waren allemaal deelopdrachten dan had je gelijk een voorbeeld programma wat door de klant betaald werd. Men ging men aan de slag. Na een halfjaar kwamen de eerste resultaten. Het waren simpele programma’s en ze konden precies hetzelfde als de boekhoud en factureermachines. Wij testen stuk voor stuk deze programma’s en ze werkten. Ja, maar toen begon de ellende want niemand had opdracht gegeven dat die progamma’s ook samen moesten werken, ze hadden elk hun eigen database en konden niets uitwisselen hoewel ze op dezelfde computer gelijktijdig werkten. Men kon dus op kosten van de klant opnieuw beginnen en dat bouwde gelijk een leuk aantal programma’s op die voor veel geld weer aan andere klanten kon worden doorverkocht. Ja ICT-Handel werk zo ! Het lijkt er soms nog steeds op dat de ‘ICT” het wel beste vind op deze manier te blijven werken zo houd je iedereen voor jaren aan het werk , en je kunt voor simpele oplossingen soms miljoenen opstrijken.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.