Home Forums Linksom – Ideologie en uitvoering de managers cultuur

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  maurits groenenberg 4 jaren, 10 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1057

  Een kenmerk van onze huidige ekonomie is de managers kultuur. Enkele decennia geleden was het gebruikelijk dat het management binding had met het primaire proces van een bedrijf of overheidsinstelling, maar dat is inmiddels veranderd. Binnen het modern rendementsdenken speelt de spreadsheet manager een belangrijke rol. Zijn of haar voornaamste taak is het bijhouden van een spreadsheet met de planning van de uren en de budgetten, die natuurlijk (sub-optiomaal) laag moeten blijven. Daaroverheen wordt veelal nog een saus sociale vaardigheden gelegd, resulterend in psychologiserende aktiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan de film over ABN-AMRO waarin de direkteur (begeleid door een personal coach) spannende aktiviteiten in de woestijn moet doen en vergaderd wordt met het doorgeven van een bedoeienenstok. Ook binnen de overheid zien we dit volop, waar allerlei projectmanagers niet gehinderd door inhoudelijke kennis verantwoordelijk zijn en daarvoor veelal zeer goed beloond worden, terwijl de (hoofd)arbeiders die het feitelijke arbeidsproces uitvoeren veelal veel minder betaald worden .

  #1058

  pjgpolderman
  Bijdrager

  In deze managerscultuur speelt echter ook dat vaak niet de specialist, maar de verantwoodelike manager het afbreukrisico van ontslag bij falen treft. Ik pleit voor het werken met meewerkend voormannen die voldoende kennis hebben om de inbreng van zijn specialisten te beoordelen en voldoende communicatieve vaardigheden heeft om dit aan zijn klanten over te brengen. Tegenover het afbreukrisico van ontslag bij teamfalen en de verantwoordelijkheid naar buiten toe mag wel een zekere premie staan. Helaas is die premie vaak veel(!) hoger dan het risico rechtvaardigt. Daar zit een groot deel van het probleem.

  #1072

  Mijn ervaring is dat het wel meevalt met het afbreukrisico van ontslag bij falen, over het algemeen is de managers “klasse” erg bedreven in een goed verhaal naar buiten toe houden en blijven ze vaak buiten schot, ook bij aantoonbaar fallen. Welke ICT manager heft bijvoorbeeld ontslag gekregen bij een van de vele mislukte overheidsprojecten? Ik schat niet één. Met de flexibilsering van de arbeidsmarkt zijn zowel de manager als de specialist in toenemende mate externe tijdelijke werknemers. Dat een specialist onvoldoende communicatieve vaardigheden zou hebben is mijns inziens ook een vooroordeel. Specialistisch werk is lastig en vergt veel aandacht, waardoor er weinig tijd overblijft over het verkopen van je verhaal en perceptiemanagement. Soms lijkt het wel alsof de gehele economie evolueert in een richting van diensten waarin alles draait om de communicatie. Zijn de huidige specialisten de (hoofd)arbeiders en de managers die beschikken over budgetten en planningen een nieuwe klasse ? Ook al zijn ze niet de eigenaren van de produktiemiddelen , ze profiteren ze er wel sterk van!

  Een groot problem is ook het schrijnend gebrek aan kennis binnen de ICT sector. Een groot deel van de mensen die daar werken op invloedrijke posities heft geen flauw idee waarover het gaat. Ook binnen de specialisten is kennis niet altijd even sterk, Om te beginnen zijn er allerlei verschillende technologie’n en werkterreinen waarop deelspecialisaties ontstaan, daarnaast heb je te maken met snelle ontwikkelingen binnen een gebied enerzijds en sterk achterlopende systemen (“legacy”) anderzijds. Bedenk daarnaast de invloed van jonge onervaren nieuwe medewerkers die veelal hooggeschoold werkzoekend instromen.

  Een belachelijke reaktie van de PvdA tweede kamer fractie op het mislukken van ICT projecten bij de overheid was de oproep om meer met Open Source te werken en zo niet afhankelijk te worden van grote bedrijven. Ik raad dit kamerlid aan om te beginnen zelf over te schakelen op Linux.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.