Home Forums Linksom – Moties – PL – 150531 Motie onderwijs standen maatschappij

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  admin 4 jaren, 5 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1045

  admin
  Sleutelbeheerder

  De Politieke Ledenraad van de PvdA,
  In vergadering bijeen op zondag 31 mei 2015 in Utrecht,
  Roept de PvdA-fractie in de Tweede Kamer te bevorderen dat het vakkenpakket in het funderend onderwijs meer aandacht wordt gericht op persoonlijkheidsvorming en basale maatschappelijke vaardigheden.

  Toelichting
  Met name aan de onderkant van de samenleving ontwikkelt zich een relatief homogene groep die over weinig maatschappelijk gewaardeerde talenten beschikt en ook weinig talent kan overdragen aan de volgende generatie. Zowel de inter- als de intragenerationele mobiliteit komt hierdoor tot stilstand. Wie met een lage opleiding de arbeidsmarkt betreedt, heeft nog maar weinig kans op een opwaartse carrière die perspectief biedt op een mooie maatschappelijke positie. Maatschappelijke achterstand krijgt daarmee een erfelijk karakter. Er dreigt zo een nieuwe tweedeling te ontstaan waarin de aan onderkant nauwelijks meer sociale mobiliteit plaatsvindt naar hogere segmenten. De daardoor ontstane groeiende ongelijkheid berokkent de economie en de samenleving als geheel schade en is ook op zichzelf onrechtvaardig.
  Het selectiemoment van het onderwijs in mondiaal en Europees verband ligt jonge leeftijd. De basisvaardigheden dienen dus in een vroeg stadium onderwezen te worden, op het niveau derhalve waarop nog alle leerlingen aan hetzelfde onderwijs deelnemen.

  • Dit onderwerp is gewijzigd 4 jaren, 5 maanden geleden door  admin.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.