Home Forums Linksom – Moties – PL – 150531 Motie parlementair onderzoek decentralisaties

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  admin 4 jaren, 5 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1068

  admin
  Sleutelbeheerder

  De Politieke Ledenraad van de PvdA,

  In vergadering bijeen op zondag 31 mei 2015 in Utrecht,

  Roept de Tweede Kamerfractie op om een onafhankelijk parlementair onderzoek te laten verrichten naar de voorbereiding, de transitie en voorlopige resultaten van de drie decentralisaties en de veranderingen in de langdurige zorg,

  En gaat over tot de orde van de dag

  Onderbouwing van de motie
  De omvang en aard van de problemen met deze transformatie vragen om een onafhankelijk onderzoek. Niet om schuldigen aan te wijzen maar om te leren van gemaakte fouten. Welke maatregelen moeten worden genomen om de beoogde vernieuwing met meer eigen regie (wat iets anders is dan eigen verantwoordelijkheid of zelfs eigen schuld), meer naar draagkracht, met meer stimulering van eigen kracht (wat iets anders is dan die te verplichten), meer verantwoordelijkheid en regelruimte voor professionals en minder bureaucratie en overhead, alsnog te doen slagen? Hoe kan daarbij geborgd worden dat als zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij de burger wordt georganiseerd, er op nationaal niveau voldoende rechtszekerheid en rechtsgelijkheid is en de democratische controle voldoende geborgd is?
  De PvdA moet durven deze vragen onbevooroordeeld te stellen: de decentralisaties en de veranderingen in de langdurige zorg zijn geen doel op zichzelf. Als averechtse effecten groter zijn dan de kwaal, dan moeten we het proces als zodanig ook ter discussie durven te stellen en nagaan met welke alternatieve aanpak de hiervoor genoemde doelen wel bereikt kunnen worden. Critici en klagers, zeker uit de sector zelf (cliënten, professionals en vrijwilligers) verdienen het om serieus genomen te worden en niet om weggezet te worden als conservatievelingen die geen enkele verandering zouden willen of die alleen voor eigen deelbelangen zouden strijden. De analyse dat ook het huidige systeem nu grote problemen kent en dat er dus veranderingen nodig zijn wordt wel degelijk breed gedeeld. Maar de nu gekozen opzet heeft geen breed draagvlak. En de kritiek gaat verder dan alleen de omvang van de bezuinigingen en het te krappe tijdschema, maar raakt ook de vormgeving van de vernieuwing zelf.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.